top of page

SEE Recap - Nieuwjaarsborrel

Op donderdag 30 januari hielden we de SEE Nieuwjaarsborrel in The Student Hotel (TSH) in Amsterdam West. Deze keer met twee super inspirerende vrouwen, Cindy van Rees en Roanne van Voorst, die genoeg food for thought boden voor goede voornemens in 2020. Het was een mooie avond met een actief en betrokken publiek en prachtige voorgenomen 'pledges', duurzame ambities voor het nieuwe jaar, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak.

Take Aways

Cindy van Rees – founder Tiny Tips that Shake the World
Wie denkt dat hij geen impact heeft door kleine, persoonlijke stappen richting duurzaamheid te zetten, die heeft het mis volgens Cindy van Rees. Het gaat erom dat we met al die ogenschijnlijk kleine stappen een ripple-effect creëren. Een verwijzing naar de rimpelingen in het water als dat in beweging komt. Als die beweging eenmaal is ingezet kom je al vrij snel tot een punt waarop er geen weg meer terug is en je écht verandering hebt gebracht.
En Cindy deed een belofte: dat we nooit meer op dezelfde manier bananen zouden kopen. Want waarom vinden we het zo belangrijk om altijd een trosje bananen te kopen om daar vervolgens steeds één losse banaan vanaf te pakken? Juist, koop dus voortaan die single exemplaren die in het schap liggen. Die blijven anders grote kans allenig liggen tot ze niet meer verkoopbaar zijn.
 

Roanne van Voorst - antropoloog en schrijver 'Ooit aten we dieren'
Eerlijk bekende Roanne dat voordat ze startte aan haar research over voedselimpact, dat zij veganisten best wel irritant vond. Maar inmiddels is zij ervan overtuigd dat je door geen vlees en zuivel te eten een politieke stem uit, waarmee je eraan bijdraagt om een belangrijke systeemverandering in gang te zetten. Haar belangrijkste boodschap: 'het gaat niet om wat er allemaal kan, maar om wat wij durven te geloven, en wat wij willen voor de toekomst'. Met voorbeelden als de afschaffing van slavernij, het invoeren vrouwenstemrecht, een wijdverspreid rookverbod, wijst Roanne erop dat wij mensen nauwelijks in staat zijn om veranderingen voor te stellen. Dus als je vasthoudt aan argumenten als: 'Ja, klinkt goed. Ik kan het wel doen, maar de rest van de wereld gelooft er niet in, dus heeft het toch geen zin", dan is haar antwoord dat we ook niet iedereen nodig hebben. 'Je hoeft het niet állemaal te doen, je hebt 3-5% nodig om een omslag te creëren en zaken in beweging te krijgen. Ne als Cindy wijst ook Roanne op het ripple-effect. De veganmovement is momenteel de snelst groeiende sociale beweging, 1%. Nog niet genoeg, maat wel bijna. En je ziet inderdaad het aanbod in de supermarkten in rap tempo veranderen.

SEE keynotes

Roanne van Voorst

Schrijver. Podcaster. Spreker. Antropoloog van de toekomst. Het meeste van haar werk gaat over klimaatveranderingen, duurzaamheid, milieubewust leven, de toekomst van onze wereld en andere dingen die haar aan het hart gaan. Zo onderzoekt haar nieuwe boek 'Ooit Aten We Dieren' bijvoorbeeld de toekomst van onze wereld in het tijdperk van wat zij de post-eiwit revolutie noemt. Ze voorspelt dat de volgende generatie vol ongeloof en schaamte zal terugkijken op wat wij, hun voorouders, op ons bord hadden liggen.
 

Cindy van Rees

Cindy van Rees is duurzame fotograaf en oprichtster van online duurzaam lifestyle platform Tiny tips that shake the world. Cindy onderneemt vanuit het verlangen om haar kennis en kunde in te zetten om een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld.Tijdens het event vertelt Cindy hoe wij allemaal de wereld kunnen shaken, zelfs wanneer duurzaamheid niet onze topprioriteit in het leven is. Over het belang van een positieve mindset, onze rol en hoe de kleinste dingen een katalysator voor verandering kunnen zijn. En daarnaast, vertelt Cindy je waarom je na haar talk nooit meer op dezelfde manier bananen zal kopen.

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page