top of page

15.11.18 // SEE Lifestyle Bal take-aways

Om ervoor te zorgen dat alle inspiratie van het Lifestyle Bal niet verloren gaat, delen we hieronder graag een aantal take aways van de sprekers met je.

Malu de Wit over Minimalisme

“It’s all about keeping the stuff that matters to you”

 

  • Zit je hoofd vol en weet je niet meer welke richting je op moet? Kijk dan eens rond in je huis en start met ontspullen. Veel dingen om je heen zorgen voor onrust. Je krijgt overzicht en focus wanneer je omringd bent met dingen die je écht gebruikt en oprecht mooi vindt.

  • Een bewuste levensstijl ontwikkel je op het moment dat je beseft dat je áltijd een keuze hebt; kies je voor makkelijk en snel of kies je voor goed en duurzaam? Dit is toepasbaar op ieder aspect in je leven. Bijvoorbeeld: kies ik voor de auto, fiets of voor het openbaar vervoer?

  • Wil je het minimalisme uitproberen? Start dan in de aankomende maand met een 30-dagen challenge: Begin met consuminderen. Koop alleen het hoognodige zoals eten en drinken. Alle andere verleidingen laat je bewust liggen.

  • Neem eens een half uurtje de tijd om je agenda te bekijken. Wat heb je gepland de komende tijd? Wat zou je willen afzeggen? Waar heb je ontzettend veel zin in? Durf te kiezen voor hetgeen jou blij maakt en wat je verder brengt in jouw leven. Al het andere mag jij met een gerust hart afzeggen. Kies voor ruimte en tijd!

  • Vraag jezelf af wat en wie jij wilt zijn en wat je wilt doen in de toekomst. Leg al je huidige spullen tegen die meetlat. Wat voegt iets toe om daar te komen en wat niet? Geef de spullen weg die je niet verder brengen. Als je dat heel moeilijk vindt, begin dan met de makkelijkste dingen, zoals kleding bijvoorbeeld. Kies spullen waar jij weinig emotionele waarde mee hebt. 

  • Kijktip: 'Minimalism: a documentary about The Important Things’

 

Sara Rosalie over sustainable beauty

“Sustainability is the new normal”

Als kind groeide Sara op een schapenboerderij op Texel op en leerde daar lanoline kennen. Een natuurlijk en diervriendelijk ingrediënt dat een soort magisch spul is voor de huid. Daarmee ontwikkelde Sara zes mooie gezichtsverzorgingsproducten met een duurzame visie in haar achterhoofd. Haar belangrijkste inzichten:

  • Gaat om een omslag in denken: de meest voor de hand liggende keuze moet een duurzame keuze worden

  • Koop beauty producten waarvan het verpakkingsmateriaal gerecycled kan worden

  • Koop lokaal

 

Jente de Vries over Tiny houses
Screw it, just do it

 

Jaag je dromen na: doe wat je echt wilt, ga daar 100% voor en begin! Sta vooral niet teveel stil bij de vraag of dat voor altijd de beste keuze is. Leef nu en ‘go with the flow’. Vaak zijn dingen veel minder ingewikkeld of moeilijk dan je had bedacht en ben je zelf tot veel meer in staat dan waarvoor je jouzelf misschien credits had gegeven. 

 

Voor wie het leuk vindt om haar tiny house in het echt te zien?

Bijna elke maand is er een open dag bij de Proeftuin Pioniers, houd de website in de gaten voor data in het nieuwe jaar.

 

Jade Wilting over Sustainable Fashion

Point one finger at the other and 3 at yourself - you can make a big difference and you have to start with yourself!

“Sustainability is about accessability. Having access to the right information. We often do not know what we buy”

  • Maak bewuste keuzes!

  • Koop tweedehands kleding

  • Minder wassen en meer uithangen: zo gaat kleding langer mee (ook fast fashion kan dan)

  • Ruil kleding met vrienden en kennissen

  • Check het label: kleding die gemaakt is met verschillende vezels (zeker meer dan 3) is moeilijk tot niet te recyclen

  • Koop niet zoveel 


​Marjolein Stappers over Design from waste

Het is helemaal ok om mooie dingen te willen. Maar zorg ervoor dat je selectief bent: kies dingen uit die je écht mooi vindt zodat je er lang van kunt genieten. Deze filosofie gaat ook zeker op voor haar eigen Oesterplat. Oesterplat moet het nieuwe marmer worden: tijdloos mooi en onverwoestbaar.

  • En voor wie oesters besteld, don’t forget: “An oyster filters 7 liter of water a day and it takes 3 to 8 years to grow”

  • Eén van favoriete uitspraken van Vivienne Westwood die Marjolein graag wil meegeven: “Buy less, choose well, make it last” 

  • Tip voor als je bijzondere spullen (ver)koopt: Catawiki

What they do

Jade Wilting heeft zowel de sociale als de ecologische effecten van 'fast fashion' met haar eigen ogen  meegemaakt toen ze in Hong Kong woonde en werkte. Door haar Zuid-Afrikaanse achtergrond verbaasde zij zich over de take-make-waste mentaliteit die zij in zowel Europa als Asia zag en gelooft ze dat verandering zowel noodzakelijk als onvermijdelijk is. Jade werkt op dit moment voor de social enterprise Circle Economy waar ze de transitie naar een circulaire textiel industrie probeert te versnellen. Daarnaast is zij zowel in haar professionele als in haar prive leven een ambassadeur voor een duurzame levenstijl, met name binnen het onderwerp textiel. 

 

Marjolein Stappers van ontwerpstudio d' werkplaats ontwikkelde na haar studie aan de Designacademy Eindhoven o.a. het duurzame project Oesterplat. Waarbij ze oesterschelpen omturnt in marmer. Marjolein creëert graag een wereld waarin mensen cultureel nieuwsgierig zijn, intellectueel levendig en gevuld met onweerstaanbare allure. “What can I do to improve, beautify or change a certain element of my society, environment? How are we going to do this? What kind of help will we need?

Sara Monster van Sara Rosalie studeerde Nederlands, werkte een aantal jaar in de media en startte toen haar bewuste skincare merk Sara Rosalie. Ze groeide op op een schapenboerderij op Texel, en leerde daar lanoline kennen. Een natuurlijk en diervriendelijk ingredient dat een soort magisch spul is voor de huid. Daarmee ontwikkelde Sara zes mooie gezichtsverzorgingsproducten met een duurzame visie in haar achterhoofd. 

 

Malu de Wit van MINIMAL•U helpt mensen bij het minimaliseren van hun leven. Het uiteindelijke doel is dat mensen meer tijd, energie en geld overhouden. Dit bereikt zij via inspiratie, advies en coaching. Haar grootste wens is dat de wereld de focus afhaalt van het consumeren en in plaats daarvan focust op wat goed is voor de mens en de natuur.

Jente de Vries is een gedreven en tikkeltje rebelse wereldverbeteraar en sociaal ondernemer met grote dromen. Een combinatie van ondernemen, impact, positiviteit, veel actie, maar juist ook af en toe stilstaan. Ze zette Kromkommer op en ging de strijd aan met voedselverspilling, was betrokken bij BlueCity en werkt nu met RotterZwam aan een nieuw circulair koffieconcept. Maar leefde ook een half jaar als boeddhistisch ‘stads-non’ tijdens haar project Going Monk in Rotterdam (en deelt dit nu via Rock Paper Soul). En bouwde natuurlijk vorig jaar haar eigen zelfvoorzienende tiny house.

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page